Пређи на главни садржај

ПИСМО ЗВОРНИЧАНИМА

Драги моји Зворничани,

Вриједни сте и радишни, а све око вас је неизвјесно. Вас десетину хиљада зависи од рада и успјеха ваше "Глинице" Бирач. Могло би се кратко рећи да цијели град почива на овом гиганту.

Нисте имали среће са газдама. И у вријеме Енергоинвеста Бирач је имао уграђене грешке. Но, то је пеглала држава, јер све је било државно. Па и у пораћу некако се држава бактала са проблемима, а они нису мали кад си сам на тржишту метала којим владају корпорације. Није дужност радника да зна шта осцилације цијене алуминија значе за опстанак једне велике производне цјелине, колико на то утиче "богатство" руде, како диверзификовати производњу и створити гаму производа. Углавном, да вам не дужим, прво спасавање Глинице је било прије рата када је спас нађен у заобилажењу штетног уговора склопљеног с Русима, производњи зеолита. Многи од вас знају и памте та времена.

Није се било лако вратити на тржиште након рата. А онда добисте за газде Литванце, а боље је рећи Руса - Романова, чаробњака који је "олешио" не само вас и нас, него и цијелу Литванију. Није вас само оштетио трансферним цијенама за које је користио параван фирме, које је, без имало страха, организовао у Републици Српској. Остао је дужан и порезе. Направио је и банку која то никада није ни била, јер је сав новац који је у њу уложио, веома брзо пласирао у кредите непостојећим фирмама. Омађијао и подмазао комплетну политичку машинерију, па узео и јавне паре, а при томе га испратили, све у једном дану, с почастима. Толико су га вољели да је и након утврђеног криминала био радо дочекан на територији општине Лакташи, а онај његов банкарски експерт је дуго био и на плати код Банке Српске умјесто у затвору.
Slikovni rezultat za романов укио
И ето, вама је довољно да министар каже да је био криминал око милијарду марака да мирно спавате. Довољно је да власт отвори стечај, а да ви добијате плату, и да нико не пита гдје је крај лудилу. Знам да вам је компликовано да размишљате о цијелој ситуацији. Сада је добро, посао иде, па нека има проблема.
Slikovni rezultat za глиница зворник
То што су заратили око вас чини вам се као борба добра и зла. Ено Дукића гдје уби "Дебелог". Ено суда у Зворнику, а ено га у Бијељини. Ево Павгорда, а нема МУП-а. И остаћете збуњени, а док крв не падне, мада су Матића замало убили, нећете ни постати свјесни какву омчу око врата ви носите. Ови што се сада боре да владају Глиницом имају зашта да се боре, али немају шта да изгубе, јер су већ дебело поткожени. Они не могу изгубити голу егзистенцију, као што је ви можете изгубити. Моћници су опијени и заслијепљени, јавни новац и интерес падају пред приватним. Немојте ни случајно мислити да постоји снага која у овом тренутку жели да било шта ријеши.
Slikovni rezultat za глиница зворник
Када погледаш да је МУП давно "задокументовао" гомилу кривичних дјела и почлинилаца, али да нема никаквог саопштења о чему се ради. Када погледаш да ти отимају имовину на основу шупљих папира купљених од мртве УКИО банке, а да је Балкан банка само задокументована, а кажу да су неки Литванци једини одговорни. Када треба да питаш чијим се авионом летило у Литванију, ко је и када сијелио у општини Лакташи на имању, ко не дозвољва да се неславна историја оконча писањем истине.

С друге стране , ови што вас штите, су отворили стечај, дали управника, покренули производњу. Дивно. Још кад би рекли када планирају да изађу из стечаја, јер треба да знате да оваква ситуација већ излази из законских оквира. Како се продаје Рудник боксита и коме, а да не питамо како се фактурише руда и како наплаћује. Ко уопште може да контролише и на који начин пословање. Превише је тога што би се могло написати, а мало тога остаје да нас учини мирим, прије свега вас који живите само од рада у Глиници.

На крају, немам ријечи препоруке. Питам себе и вас да ли нам је јасно у каквом исквареном друштву живимо и гдје ће нам бити крај, јер више не можемо вјеровати ни властима, ни суду, ни полицији, јер од њих не добијамо очекиване одговоре. Ти одговори морају бити јасна дјела, а не празне приче. За вас је прворазредно питање зашто ова власт није способна да крају приведе причу о Литванцима и њиховом историјском криминалу? Када би то било ријешено, онда би се и многе друге ствари показале лакшим за рјешавање. Овако, ви ћете радити и чекати "окршај код ОК корала" у коме сте ви једини губитници.

С надом у боље срдачно вас поздрављам,

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат