Пређи на главни садржај

БИЛ ГЕЈТС И ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Драги читаоче,

Вјероватно нема теме о којој се више прича, а мање ради. КОРУПЦИЈА И КРИМИНАЛ. Причам ти причу, повећана перцепција, прво мјесто у Европи, политичари, странке и спреге. Кад дођемо на конкретно, слаб ефекат.

Slikovni rezultat za novac

Ето, на примјер, велика афера Бобар банке води се као некакав предмет на Суду БиХ од мањег значаја. Медије више и не занима. И добро је. Медији ионако треба да живе од вијести, али како да живе од Бобар банке када ту више и нема вијести. Листа неких оптужених који чекају да суд утврди јесу ли или нису одговорни за пропаст банке. Но, има ту читав низ оних који би требали ову тематику да учине "живом", који би требали да постављају незгодна питања и да на тај начин загорчају живот херојима својинске транзиције.

Има једно једноставно питање за све афере. ГДЈЕ СУ ПАРЕ? И никако да видимо да то питање буде и водиља и гесло наших, заиста великих репресивних и тужилачких капацитета. Није питање зашто је нека банка пропала, него је питање гдје су паре које су, на нескривен начин отуђене?

Нећу даље о Бобар банци, него ћу вам изнијети једну показну вјежбу о криминалу и корупцији. Има једно предузеће, тамо негдје у Републици Српској које све ради по закону. И живи на јавним набавкама. А као што знамо, код нас су јавне набавке, јелте, транспарентне и врше се у корист јавних субјеката. Површно пролазим кроз кратки финансијски извјештај за вишегодишњи период:

Finansije za 2016
UKUPAN PRIHOD: 13.717.030,00 KM
UKUPAN RASHOD: -
SVEOBUHVATNA DOBIT: 6.698.778,00 KM
BROJ RADNIKA: 170

Finansije za 2015
UKUPAN PRIHOD: 15.984.644,00 KM
UKUPAN RASHOD: -
SVEOBUHVATNA DOBIT: 8.284.099,00 KM
BROJ RADNIKA: 165

Finansije za 2014
UKUPAN PRIHOD: 15.392.558,00 KM
UKUPAN RASHOD: 10.741.988,00 KM
SVEOBUHVATNA DOBIT: 4.348.381,00 KM
BROJ RADNIKA: 163

Finansije za 2013
UKUPAN PRIHOD: 7.840.763,00 KM
UKUPAN RASHOD: 5.377.284,00 KM
SVEOBUHVATNA DOBIT: 2.303.438,00 KM
BROJ RADNIKA: 144

Ето имамо заиста невјероватна предузећа. Варијација успјеха је занимљива. На примјер, добит 2014. и 2015. заснива се на готово једнаком обиму прихода, а разлика је двострука.  У последњој пријављеној години добит је 48% од прихода, година прије 51%, а још прије 28%. Све је то мој читаоче у истој дјелатности, на сличним или истим радовима који једноставно не могу варирати толико да резултати одступају 100%. Када би ове показатеље објавили у међународним послвним часописима, сигурно бисмо привукли пажњу многих инвеститора, а и сам Бил Гејтс би дубоко размислио о свом високотехнолошком пословању. Поготово кад би видио листу уговора које је ово предузеће закључило са наручиоцем било би му мука. Јер ови послови нису ни наоко јаки, осим по оствареној добити.

Оно што наш читалац не зна, јесте да је појава овако високе добити постала учестала у последње три године. Све се мијења па и методе. Постаје све теже банкарски пребацивати новце за прљаве намјене, чак је тешко правдати и плаћања физичким лицима. Зато је ту спасоносна добит. Једноставно искажете добит и платите 10% пореза држави, нема мањег данка од тога. Када се добит повуче са рачуна фирме, то се уради преносом на рачун власника или у готовини. Ове паре, колико је већини читалаца познато неке газде користе да исплате онај дио плате за који не желе да уплаћују доприносе, али ниво који видимо овдје упућује и на ону сталну потребу за обезбјеђење готовог новца који је намијењен незаконитим трансакцијама.
Slikovni rezultat za novac

Шта је невоља у свему овоме. Па невоља је што је срастање криминала, политичких странака и политичке корупције произвело нови феномен. Вишеструка кривична дјела у једној радњи. Јер овим операцијама се финансирају и политичке странке и њихови војници и вође и крупни и ситни криминалци - штеточине. Они и не воде јасне пословне књиге. Ал Капоне је за њих недосањани сан. Овдје се одвади и преда коме треба, математике више нема. А због тога и нема реакција, јер неке су ствари за "опште добро" (куповину избора, папака или утицаја), а неке су угодне сиротињској души која се по правилу утјеши обновом родног села, базенима, и кућама са више купатила него соба.

Драги читаоче, ако мислиш да су ово неке скривене операције које захтјевају вјештину, посебне криминалне занате, стручњаке за "кување" пословних књига, пореске експерте и банкарске магове, грдно се вараш. Ове операције се изводе на очиглед свих оних којима је једини посао да ово спријече, не да казне (већ је касно), негода брутално спријече. Њихов буџет није мали, нису ни плате. Но, ту већ долазимо до суштине.

Када је Електропривреда у губитку имамо политичку причу, а пословање се наставља по истој матрици. Када пријавиш овакве радње, не вршиш грађанску дужност, постајеш непријатељ друштва. Када неке радње испливају на свјетлост дана и постану предметом истраге, прође вријеме, а ништа се не догоди. А и ту је приступ чудан. Нико да крене путем новца и питањем гдје је новац? А новац је отуђен, и не само то, он је надаље злоупотребљен у извршењу још горих кривичних дјела.

Зато драги читаоче и не можеш видјети било какав резултат борбе против корупције и криминала. Истина, не можеш се надати ни доласку бољег времена док се ово не разријеши. Јер оваква очигледност, која не може да заинтересује органе контроле и гоњења, говори боље од силних реферата. Све је на распродаји. Јавно је приватно. Политика више није јавна ствар.

У таквом друштву један Бил Гејтс би пошао од гараже, дошао до мало бољег пословног простора, а онда би дигао руке. Јер ту би већ на сцену ступили талентовани широкобријешки ђаци за специјална дејства. Показна вјежба отимања са све јавним извјештавањем о томе.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат