Пређи на главни садржај

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА ЖИВИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ!

Поштовани читаоче,

Вјерујем да си брутално изненађен оваквим насловом писма. И треба да будеш. Увијек си учио да је Независна држава Хрватска била марионетска творевина чији је рок трајања био много краћи од трајања Трећег рајха. Учио си да је увијек била називана ТАКОЗВАНА, јер побједом антифашистичких снага у другом свјетском рату сломљен нацизам, а успостављањем ДФ Југославије успостављен правни и политички континуитет с Краљевином Југославијом. Термин такозвана је у пуном смислу значио да никада није ни постојала, те да су сви учинци такве власти у правном смислу ништави.
Колико је је НДХ била злочиначка и у којем обиму је вршен геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и свим другим "непоћудним" тешко је уопште квалификовати и објашњавати, јер су злоћудне операције биле засноване на поремећеном уму и бескрајној мржњи.

Но, постоји и онај брутални и хладнокрвни сегмент отимачине која је уз помоћ бирократских снага, углавном из ХСС, "учинковито" проведен над имовином и Краљевине и њеног становништва. Но, драги читаоче све си то већ знао у мањој или већој мјери, али да на то треба да те подсјећа Геодетска управа Републике Српске и катастар, то већ ниси могао сањати. Ево, црно на бијело , извода из катастра, негдје у Републици Српској, којим се уредно васкрсава фантомска Независна држава Хрватска.

Имамо прилику "назочити" на данашњи дан узбудљивој историји отимачине. Наша земљишна књига, по начелу континуитета уписа власника, нуди нам увид у Законске одредбе НДХ од 24.04.1941. године, те допунски и законске одредбе од 29.04.1941. године којима се НДХ успоставља власником, било државне имовине, било одређене приватне имовине. Свака част нашем поштовању законитости!



Ако сте радознали, драги читаоче, може се још подоста написати но овом феномену, по коме такозвано није такозвано, а најружнија мрља историје, не само да васкрсава, него никада није ни престала да постоји. Они који су одређени дио жиовота провели у бившој држави, а нагласио бих прије свега у СР БиХ, вјероватно би се сада упитали: Како то да наши антифашисти и комунисти нису ријешили ово питање одмах по окончању рата или барем у неком разумном року након рата? Одлично питање на које је тешко дати одговор, јер ово што видите у документу Републике Српске, дословно је преузето из важећих земљишних књига бивше нам државе. Намјера? Немар? Тешко је сада судити, свједока готово да нема међу живима. Индиције су да је, као и у већини лоших ствари, све то комбинација и намјере и немара. А теби читаоче који си савременик бивше државе само питање, каква је то држава у ствари била?

Једину релевантну изјаву о дијелу овог питања налазимо код господина Пуповца:
"Што се тиче имовине физичких и малих правних лица, која су била жртве усташког режима, Пуповац подсјећа да је послије Другог свјетског рата био донесен закон који их је додатно оштетио дајући им рок од само годину дана за подношење захтјева за враћање имовине.
Након 1946. године то је право престало да постоји јер је свима који се нису јавили, имовина била национализована."

Дакле, узимајући у обзир наведено, било која промјена у корист НДХ у земљишним књигама, када је у питању цјелокупна непокретна имовина, завршила се, након истека рокова национализацијом.  Без обзира, на врсту и карактер имовине.

Драги читаоче, ово питање заслужује много више пажње него што мислиш. Ваљало би да неко одговори откуда Независна држава Хрватска у катастру и грунту Републике Српске, колико је таквих уписа и како се поступа по таквим случајевима? Какав је то наш однос према прошлости, али још више, какав је то поглед на питања законитости? Да ли заиста не постоји законски основ да се ове супербрљотине отклоне?

Оно што посебно нервира је чињеница да имамо, с једне стране политичке странке које снажно промовишу своје Српство и заштиту интереса, а обављају у дугом периоду и у континуитету власт у Републици Српској, и с друге стране институције које би, по службеној дужности, морале да овај проблем изнесу на политичку сцену и на увид јавности. Овако, имамо само још једно увјерење и доказ да се ни Српство ни држава не могу градити снажним изјавама, вербалним патриотизмом, вербалним окршајима, него вриједним радом институција Републике Српске. Чим буду вриједније, ја нећу писати писмо, него ћу сазнати о овом проблему из званичне изјаве неког овлашћеног лица.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат