Пређи на главни садржај

Plate da budu kao na zapadu

"Podstakli smo poslodavce i sindikat i zajednički došli do određenih rješenja da u realnom sektoru moraju biti poboljšane stvari i povećane plate za dobre majstore i radnike. Plate moraju biti konkurentne bar donekle platama u zemljama gdje odlaze naši radnici", istakla je Cvijanović.
Ima onih koji su otišli, pa se sada vraćaju ovamo, jer nije u inostranstvu baš tako lijepo. Prije sedam-osam godina niko odavde nije mogao da uđe u Njemačku ili neke druge zapadne zemlje, jer su branile svoja tržišta", rekao je Dodik.

Поштовани уредниче БН портала,

Нисам од вас очекивао да народу бацате у лице овакве вијести, јер ово нису вијести, но мнијења и снови. Лично, не би ми предствљало проблем да овим представљате циркусанте, умјетнике или маргиналне политичаре. Оваквих је сновиђења увијек било, осим у земану ЈБ, када су комитети здушно осуђивали оваква виђења стварности. Но, на страну циркусијада, мени је овдје споран приступ, сагледавање, оцјена и наравно план акције.

Дакле, морам да кажем да ови ништа не знају о платама, а ни о политици плата, одосно како на западу кажу-политици доходака. Плате, односно дохоци домаћинства су основни елемент макроекономске политике, уз друга два, предузећа и државу. Мало дијете разумије да је основно питање колико коме, те да се не ради о питањима воље и жеље, него реалним односима и снага, али и схватања.Када их погледам , нарочито оно што изговарају видим однос снага. А то више личи на снагу односа.

Не постоји ни донекле, ни однекле, однос плата са земљама гдје одлазе наши радници. Постоји само укупност животних услова, које, гле чуда, уоквирује и плата.Њемачка је други пар ципела, увијек била и увијек остала. Нису наши запослени никада у историји били плаћени ни приближно онима у Њемачкој. Али, живјели су и солидно и добро. Зашто?

Предсједник најбоље зна, али само интуитивно. Јер предсједник се нагојио милионима па је изгубио осјећај за стварност. Јесте тешко на западу. Већ 30 година се плате реално смањују у расподјели, али за нашег човјека и та плата, након што све силне трошкове  поплаћа, остави простор за још понешто, остави простор за манифестацију слободе избора, штедњу или потрошњу, рационалан или нерационалан избор свеједно. То се назива слободом.

Наш човјек у нашој земљи не може да добаци тако далеко. Прво ови, као највећи послодавац, својим избором запослених стварају нездраво радно окружење. Од запослених духова, који не долазе на рад, али имају примања, до оних 20% посвећених послу до те мјере да изгарају сваки дан, а да их притишћу још више. Скала радног окружења коју су направили својим политикама је несносна нормалном људском бићу и ту нема подјеле на чланове, симпатизере или опоненте, јер се у радном процесу такве ствари и не могу испољити.

Они су прописали минималну плату од 400 КМ. У реду, нека то буде мјерило. Дајте да нам објасне како је то уједно једна од најчешће исплаћених плата у Републици. Јесу ли већина запослених заиста са завршеном основном школом, без знања и вјештина и обављају само најеједноставнији рад. НИСУ. Е зато никада неће бити напретка. Јер њихови запослени у ЕПРС или Влади по том критерију најједноставнијег рада остварују двоструко. Истовремено, у реалном сектору та плата је све, а нешто се набаци и на црно. Мада, знам и горе примјере бескрупулозне пљачке људи кроз ваш инвентивни модел волонтирања гдје ни топлог оброка нема.

Ово што су они наводно подстакли је својеврсна будалаштина. Они уопште не разумију да су доприносе и порезе набилдали као да смо Њемачка. Они су овакву плату узели здраво за готово, прихватили да је ниска, па ударили порезе колико им треба, а не колико реално може. Тако исто и троше, па у свему има и логике. Зато послодавца занима бруто плата, а још више порез. 

У међувремену, пола народа  буквално живи на кредит, дакле не да им не остане нешто за оно мало слободе, него народ буквално плаћа и храну кредитом, наравно онај ко може. И ради на црно и на сиво као роб.

Они причају о награђивању добрих радника и мајстора. То није њихов посао. Њихов посао је да одређене струке имају одређене шансе. Минималне плате се свуда одређују према радном мјесту и струци, те претпостављеним способностима, што је и логично, осим код њих, јер се све може купити од Широког Бријега до Бања Луке. Цивилизована земља има утврђене нивое минималних плата за све степене школовања. Само они, а знамо у чијем интересу имају један репер, једно мјерило - најнижа спрема, без знања и способности. Није ни чудно када им је Сенатор онај гонич робова чије је једино пословање продавање наднице на ЗАПАД. Ништа друго му није посао и зато је дебео и бахат. Због таквих, а он је само истакнути примјер, људи одоше.

Шта мислите гдје је рјешење, кад је овако компликовано. Па они су рјешење, да управо они. НЕКА СЕ СКЛОНЕ! Што прије то боље. Није за свакога да буде државотворан. Они су се до сада доказали само вербално, а и то на штету народа.

Још једном поштовани уредниче, извините на мојој љутњи. То је само зато што знам за боље и знам да може боље, а не зато што мрзим лакрдијаше.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат