Пређи на главни садржај


ХОЋЕ ЛИ И СРПСКА ОТИЋИ ЗА ЈЕДАН ЕУРО?

Данас, 11 година након ревизорског извјештаја и подизања оптужнице, случај Кристал и Бањалучке банке није завршен. Младену Иванићу судови и тужилаштва опростили су најлошију приватизацију која је икада извршена на овим просторима, а вјероватно и шире. 
РЕПУБЛИКА ДАНАС пита грађане Српске: да ли ћете бирати Иванића за предсједника, с обзиром да је његово објашњење  за ову приватизацију било "да је тог тренутка то био добар потез за банку која је била пред затварањем". Догоди ли се да га СзП подржи као заједничког кандидата, а грађани дају повјерење на изборима, може ли се очекивати ситуација да Иванић процијени да је за Републику Српску боље да се "утопи" у БиХ за један еуро?

ПИСМО УРЕДНИКУ БЛОГА "РЕПУБЛИКА"

Поштовани уредниче или можда ауторе. Ви сте храбро утврдили да су најлошије приватизације у Републици Српској оне које се односе на Кристал Банку и Бањалучку банку. Продаја за 1 ЕВРО заиста тако и изгледа, а и шире, што би рекао друг Живко.

Но мене као штедишу Кристал банке из тог времена немало изненађује да прескачете разлоге приватизације. Кристал банка је била миљеник међународне заједнице, ЕБРД, УСАИД, као што је миљеник био и Милорад Додик. Дапаче, у Кристал банци је засједао кредитни одбор на челу са Александром Џомбићем и функционисао као пасивни уређај који се покретао даљинским управљачем нареченог Милорада Додика, пресједника Владе Републике Српске. Коме су све подијелили кредите, о томе не пишете, али је мене тада то веома бринуло, јер сам имао одређени износ штедње у Кристал банци. Елем, није проблем што је банка спала на 1,9 милиона капитала, но је проблем банке био што је имала неликвидну позицију од 100 милиона марака због кредита који нису враћани. Када се "ревизорски" све то удеси, банка, не да није имала капитал, но је и тај ЈЕДАН ЕВРО велики као кућа. И да додам, једина срећа те несрећне банке је да је неколико великих повјерилаца било из иностранства.

Петнаест година касније, по истом рецепту, иста екипа, само су улози повећани. Шта је 100 милиона наспрам 200 милиона Банке Српске? Само што је Хипо нешто и наплатио, не мало од тих 100 милиона, а од ових 200 неће бити ни трага ни гласа. Ни један јединцати ЕВРО, а бацили су 30 милиона капитала у бунар. Срамна ликвидација банке симболичног имена. Не требате бринути кад банка таквог имена може да потоне, треба се забринути и за остало, Поште Српске, Шуме Српске, ЕП Српске па све до Републике Српске.

За разлику од нареченог Иванића кога су кривично гонили, односно покушали да гоне, ови дилбери из СНСД сматрају да је довољно да кажу да нема криминала. И прогутаћемо то, али нешто друго не можемо да прогутамо. Када неко "изгуби" толико новца онда мора да је малоуман, ретардиран и уопштено говорећи за живот неспособан. Зато је важно да вас питамо како сте уочили утапање Републике Српске у БиХ за 1 ЕВРО? Колика је дубина БиХ када се читава једна Република Српска у њој може утопити? И на крају, ако вам Банка Српске није потоп и нешто заиста невиђено "на овим просторима" и шире (опет Живко), да ли је "ликвидација банке" уствари вазнесење ка небеским просторима небеске Српске?

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат