Пређи на главни садржај

ПИСМО УРЕДНИКУ НЕЗАВИСНИХ НОВИНА

Slikovni rezultat za nezavisne novine danasnje

SNSD okuplja patriotski blok


"Sve ispod 50 odsto osvojenih glasova SNSD će smatrati neuspjehom. Očekujemo najbolje rezulate koje smo ikada imali na izborima. To baziramo na nizu faktora. Opozicija djeluje na bosanskoj platformi, i odnosi se izdajnički prema potrebama i ciljevima u RS što je vidljivo kroz ove tri, četiri godine. Očekujemo da će narod prepoznati takve politke i da će u tom pogledu biti veoma jasno za koga će glasati", rekao je Dodik. Naveo je da u Narodnoj skupštini RS SNSD juriša na 42+1 manдat, i da im za to treba 300.000 glasova.
"Mi smo danas kroz plan direktnih zaduženja opštinskim organizacijama utvrdili koliko svaka opština i naš opštinski odbor moraju da obezbijede glasova. Današnji dan je dan kad smo krenuli na osvajanje tog broja. Što se tiče Predsjedništva, treba da obezbijedimo 380.000 glasova a za predsjednika Republike 360.000 glasova. Mi vjerujemo da je to moguće", rekao je Dodik. 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Поштована госпођо уреднице,
Не могу да се начудим пасивном ставу ваше редакције према вијестима које прибавите "из прве руке" током прес конференције. Морам признати да мени, скромном, али редовном, читаоцу НН овако објављена вијест представља и сензацију и разлог за размишљање.
Мада у вашим новинама могу прочитати квалитетне уводнике и колумне ваших новинара, а не само спољњих сарадника, тема која вам је понуђена на пладњу не налази одјека. Зар вам не изгледа занимљиво, на примјер, да сте у наслов ставили једну тврдњу, Формирање ПАТРИОТСКОГ БЛОКА, а да у тексту, на потпуно директан начин, предсједник једне странке говори о нечем сасвим другачијем.
Дакле, оно што мене директно брине јесте управо исказ о стицању 42+1 мандата од стране СНСД. Не само да се та тврдња не односи, на сада већ можемо рећи "фантомски" Патриотски блок, већ је та тврдња "закуцана" изјавом да ће све испод тога бити сматрано неуспјехом. Када низ наших бољих или лошијих аналитичара успјешно мантра о расцјепканом изборном тијелу, великом броју политичких субјеката, те о подијељености бирачког тијела на блокове, зар не сматрате, као уредник, да ова изјава има карактер сензације, а да би стога и ваљало мало освијетлити овакав политички став.
ЈА сам, након ишчитавања овога, постао веома забринут. Када у нашем нестандардном демократском окружењу, мањкавом, недосљедном, поприлично неуравнотеженом и надасве преокупираном политикантством, неко сматра да је све мање од апсолутне већине равно неуспјеху, циљеви такве политике постају видљиви. Анализирајући већину аргумената који су и до сада коришћени у политичкој борби против неистомишљеника дошао сам до закључка да је 90% тих аргумената засновано на броју гласова на изборима. То је, дакле појава и резултат последње двије године политичке борбе, и то сада постаје идеја водиља за Изборе 2018. Ова аргументација не заслужује превише критике. Од власти сваки грађанин превасходно очекује да дјелује у границама Устава и закона, а не слободном вољом која се позива на вољу народа. Та, није Република Српска страни окупатор па да је демонтирамо вољом народа, но је уставом и законима регулисана заједница. И ово досадашње искуство са практиковањем аргумента "воље народа" је произвело врло узнемирујуће деформације, прије свега у парламентарном раду, одсуство или боље речено непримјењивање закона, неизвјештавање и изостанак полагања рачуна и на крају свеопште одсуство политичке и сваке друге одговорности за евидентне промашаје, а све против устава и закона, али уз потезање народне воље.
Мислим да је овако изражен став СНСД крајњи израз воље да се успостави једна потпуно нова друштвена ситуација. Зашто потпуно нова? Па када би се остварили ови накарадни ставови дошло би прије свега до обрачуна са свим врстама опонената, не само политичким противницима. Истина за потоње је одабран термин "ИЗДАЈНИК" који би потпомогао убрзану Ердоганизацију наших прилика. А колико видим Патриотски блок, односно остали из коалиције, би послужили као корисни идиоти и трабанти само до остварења крајњег циља. Што више размишљам о овоме све више бринем да, не по први пут у историји нашег народа, лудило једног човјека треба да остави трајне посљедице на перспективе и будућност једног читавог народа. Морате признати да би о овоме могли направити и савјетовање, а не само неколико колумни, зар не?
Ваш вјерни читалац,
П.С. Надам се да ће историјско памћење народа бити свјежије од памћења историје предсједника


Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат