Пређи на главни садржај

ПИСМО УРЕДНИКУ ГЛАСА СРПСКЕ


Влада тражи дозволу да буде жирант за 750 милиона марака

Влада тражи дозволу да буде жирант за 750 милиона марака
20.02.2018 23:04 | ATV
Бањалука - Од Народне скупштине Влада Републике Српске је затражила дозволу да у овој години буде жирант за кредите од укупно 750 милиона марака.
У Влади кажу да још чекају конкретне пројекте и да ће највећи дио гаранција издати путарским предузећима и Електропривреди која гради два велика пројекта. За завршетак  Хидроелектрана  Дабар и Бук Бијелу потребно је још 300 милиона евра и Влада планира да помогне у добијању кредита.Опозиција сумња и тврди да ће већина новца отићи по политичкој линији општинама у којима влада СНСД и јавним предузећима која само производе губитке.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поштовани господине уредниче,
Стара тема, а још старији приступ. Мада сам износ од 750 милиона марака представља разлог за стваљање прста на чело, код вас, а не само код вас се ради о препуцавању. Када већ имате новинаре који редовно прате засједања Народне Скупштине, па ти исти новинари похађају неккве семинаре о томе како да прате буџетска и остала питања везана за јавне финансије, па још имате новинаре који су се наводно специјализовали за рубрику Економија, морам рећи да очекујем више.
У нашем приватном животу нисмо више жиранти ни рођеној дјеци, а камоли онима који су нам блиски, па и пријатељи, да е би кварили међусобне односе. Ја не бих био жирант ни предсједнику Додику, ако вас већ може занимати мој став. Зато не могу да не запазим да ваши новинари, а и силни други, нису погледали приједлог одлуке о "жирирању", која нема основни садржај који се понуди благородном жиранту у приватном животу. Но што је приватно, није и јавно, навикли смо.
Зато ме највише чуди што нисте уочили двије ствари. Прву, да "ДАБАР" и "БУК БИЈЕЛА" представљају уточиште хуља, не само Тегелтије и Вишковића, него и Ђокице Ђокића. То уточиште је омиљено исходиште о бајкама о нашем развоју, вазнесењу и успјеху. Друго што нисте уочили,  а што је још очигледније је констатација да Електропривреда "ГРАДИ" два велика пројекта и да је потреба неки новац за "ЗАВРШЕТАК" ових пројеката. Када би ваши новинари били радознали, а то по правилу нису, мада се тема баш "убила" за радознале, онда би веома лако сазнали да се не може завршавати нешто што није ни започето. ДА, није ни започето, или можда и даље вјерујете да је онај приступни пут ка "будућем" градилишту "ДАБРА" започети посао. Нажалост морам вас обавијестити да је тај пут већ пропао, као и новац који је за њега утрошен. О "БУК БИЈЕЛОЈ" повадите све из архиве новинских чланака, коју надам се имате, па покушајте да из тога извучете закључак шта је почетак, а шта завршетак. За "БУК БИЈЕЛУ" ћете наћи нешто што се може назвати ревизијом "наниже" идејног пројекта и ни папирић више.
Зашто вам ово пишем. Зато што свједоци градње ХЕ ВИШЕГРАД знају да је највећи проблем био, не НОВАЦ, него ЦЕМЕНТ. Како тад, тако и још више данас. Хуље које се штите мандатном памећу и ви морате извести на чистац. Када би били покераши, с овим белфом не би добили ниједну рунду. Наравно њихов резултат у јавној сфери и јесте такав, али блефом којим губе јавни новац, пуне своје џепове. Хвала им на небеским пројектима.
Но, шта сам у ствари хтио да кажем? Ако неко хоће да буде жирант, као и у приватном животу, мора да зна коме, колико и зашто. И то је једнако за све. Тада очекујем да новинари и не слушају шта опозиција има да каже, него да одмах дјелују из свих оруђа, да питају и да сазнају. Друго, очекујем да новинари буду у току, да повезују ствари и да разобличе све хуље и блефере којих се намножило и превише у последњих 15 година. И све то зарад јавности и истине. Немој послије да новинари, а највише њих то спремно ради, причају како је народ овакав или онакав, како се да лако изманипулисати, како је наиван или необразован. Креирајте јавност па ћете добити и мало бољи народ. Оваква креација је без садржаја и једино одговара хуљама.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат